Varför det inte fungerar att banta

Nyckeln till en fin figur och god hälsa är balans. För att hålla vikten i schack och hälsan på topp måste man äta tillräckligt stora mängder färsk frukt, grönsaker, kolhydrater och proteiner. När man försöker gå ner i vikt med en dietmetod som tillfälligt är på modet finns risken att man glömmer vad som fungerar rent näringsmässigt. För att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt behöver du bara äta rätt sorts mat oftare.

Varför det inte fungerar att banta

De flesta dieter på modet som också lockar med att göra snabba underverk fungerar i regel dåligt. Ofta går man inte ens ner i vikt, och om man ändå gör det kan det vara svårt att behålla den nya vikten i mer än några veckor. Detta beror på att många dieter kräver försakelser, vilket kolliderar med kroppens överlevnadsinstinkter. Den tror att den utsätts för svält och börjar därför lagra fett. Kroppen förbränner kalorier genom att använda muskelvävnad som bränsle, medan den behåller det oönskade fettet om den på nytt skulle utsättas för svält. Det innebär att fettet lagras, medan den egna muskelmassan används som ”föda”. Ämnesomsättningen går ner och blodsockerhalterna sjunker mycket, vilket gör att man känner sig slö och okoncentrerad

Även om en del människor lyckas gå ner lite i vikt genom att banta går de flesta snabbt upp igen när de börjar äta normalt, vilket gör att det känns meningslöst att ha försakat så mycket.

Viktuppgången beror på att ämnesomsättningen sjönk för när man bantade. Det är lätt att fastna i det här ständiga bantandet, men det går inte att hålla vikten på en sund och jämn nivå genom att jojo banta.

Det är lättare att gå ner i vikt om man äter regelbundet; vissa experter rekommenderar en måltid var tredje timme för att höja ämnesomsättningen. Genom att äta små måltider flera gånger under dagen, istället för att spara ihop till en stor middag på kvällen, tvingar man kroppen till en jämnare ämnesomsättning och ökad kaloriförbränning. Vill du hålla dig i toppform mentalt och hålla ämnesomsättningen på en sund nivå ska du alltså äta nyttig mat regelbundet.

Jag tror på att äta enkel mat. Om man äter väl balanserade måltider som innehåller kolhydrater, protein och mycket frukt och grönsaker mår man bra och går fortare ner i vikt. Det fungerar för mig och det fungerar för mina klienter.

Världshälsoorganisationen, liksom Livsmedelsverket, rekommenderar fem portioner frukt och grönsaker om dagen totalt minst 500 gram. Allt fler vetenskapliga studier visar att frukt och grönsaker skyddar mot hjärt- sjukdom, vissa cancersjukdomar och andra kroniska sjukdomar, till exempel typ 2-diabetes, och bidrar till att minska symtomen vid astma och diabetes. Potatis, sötpotatis och kassava, ses som stärkelserika livsmedel och räknas inte in i de fem dagliga frukt- och grönsaksportionerna. Blanda gärna färska, frysta, konserverade och torkade frukter och grönsaker.

Drick ett glas frukt- eller grönsaksjuice om dagen för att få i dig ännu mer vitaminer och mineraler. En juicepress är en bra investering med vars hjälp du pressar hårda frukter och grönsaker, bland annat morötter, rödbetor och äpplen, till saft på några minuter. Det är också mycket billigare att göra egen juice än att köpa färdig. Här får du några förslag på juiceblandningar som piggar upp på morgonen eller eftermiddagen:

• morot med lite färsk ingefära

• äpple med lite selleri

• gurka och äpple

Undvik mat med hög halt mättat fett och raffinerat socker. Den mat många brukar tycka bäst om innehåller tyvärr ofta just sådant, som till exempel helfet ost på rostat bröd (mycket mättat fett) eller kladdig morotskaka. Det är inte nödvändigt att undvika sådan mat helt och hållet, men ta bara en halv portion eller använd följande metod för att distrahera dig från att stoppa något i munnen om du känner dig sugen: Drick lite vatten, ge dig själv en kvart för att ringa ett samtal, tvätta lite kläder, läsa e-posten, allt som kan få dig på andra tankar. Om du fortfarande känner dig sugen efter en kvart kan du belöna dig själv med någonting nyttigt.

Ät långsamt

Vad du än gör, ät långsamt och njut av varje tugga. Det tar cirka 20 minuter för hjärnan att registrera mättnad.

När du äter ute kan du pröva att vänta tills hjärnan hunnit ikapp magen så äter du mindre. Jag brukar tänka så när jag är sugen på att beställa in efterrätt. På många restauranger får man ofta in dessertmenyn inom 20 minuter efter att man avslutat huvudrätten, och då kanske man inte känner sig riktigt mätt och tror att man med lite god vilja kan få rum med mer. Men jag har upptäckt att om jag väntar 20 minuter innan jag ens börjar tänka på efterrätt, så varken vill eller behöver jag ha något sött. Pröva själv — det fungerar!

Ha alltid nyttiga saker som du kan äta till mellanmål.

Nötter har högt energivärde på grund av sitt fettinnehåll.

Frön innehåller många essentiella vitaminer och mineraler.

Russin ger ett bra energi tillskott och innehåller lite fett.

Meny för en dag:

Frukost: Yoghurt med blandade bär.

Lunch: Valfri sallad med blandade salladsblad och bönor.

Middag: Morotssoppa med koriander.

Tillägg: Färsk ångkokt broccoli, vitkål eller grönkål med frysta ärter och valfritt proteintillägg.

Mellanmål: Banan, äpple, torkade aprikoser.

 

Publicerat den: 5 Dec, 2012 på träna hemma

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.