Lär dig Tabata – Effektiv och högintensiv träningsform du kan göra hemma

Tabata är en effektiv och högintensiv träningsform som blivit mycket populär på senare år. Tabata är enkelt beskrivet en högintensiv intervallträning som du kan göra hemma eller ute i skogen. Vi har sammanställt ett grymt bra Tabataprogram som du enkelt kan utföra hemma, om du garanterat vill fylla kroppen med mjölksyra. Tabata träning hemma

Fördelarna med Tabata
  • Tidseffektiv träning
  • Förbättrar konditionen effektivt då hjärtat får jobba extra hårt med hög puls
  • Ökar muskelstyrkan
  • Flexibelt, du kan utföra träningen vart som helst
  • Du tränar kondition och styrka samtidigt
Hur tränar man Tabata?

Du utför 8 repetitioner i varje träningsrunda. En träningsrunda varar i 4 minuter. Du utför varje repetition i 20 sek med vila i 10 sek mellan varje repetition. I Tabataprogrammet nedan har vi valt 4 st övningar. Så du utför dessa fyra övningar två gånger för att uppfylla en träningsrunda.

Ex. Starta med övning 1, kör stenhårt i 20 sekunder, vila i 10 sekunder och kör sedan övning 2 i 20 sekunder, vila i 10 sekunder och kör sedan övning 3, osv osv…

Tips: Det är mycket viktigt att du värmer upp ordentligt!

Du kan använda dig av Tabata på alla träningsformer. Sätt ihop övningar som passar just dig och tänk på att endast inkludera stora muskelgrupper för att det ska bli så effektivt som möjligt.

Här finner du en guide till kroppens olika muskelgrupper>

Enkelt Tabataprogram du kan träna hemma
Övning 1: Burpees – Armhävningar med stående hopp
Starta i armhävningsposition, gör en djup armhävning, tryck dig uppåt och gör ett så högt hopp du kan med båda fötterna. Där även ner och gör en ny armhävning, fortsätt så i 20 sekunder så snabbt du kan.
Övning 2: Knäböj
Gör så många knäböj du kan, som att sätta sig på en låg pall. Tänk på att ha fötterna axelbrett i sär, och ha lätt böjda ben när du går upp igen för att spara på knälederna.
Övning 3: Armhävningar med hopp i liggande position. 
Starta i armhävningsposition, gör en djup armhävning, håll kvar positionen med raka armar. Hoppa in med benen mot armarna, när armarna fortfarande är raka och i marken, hoppa tillbaka med benen i armhävningspositionen, gör en ny armhävning och upprepa detta i 20 sek så snabbt du kan.
Övning 4: Situps med raka ben
Lägg dig på en träningsmatta och se till så du har raka ben. Lyft upp benen ca 10 cm från golvet och gör vanliga situps.
  • Utför varje övning i 20 sekunder
  • Vila mellan varje övning i 10 sekunder
  • Utför övningarna ovan två gånger. Övning 12341234.
  • Vila 1 minut och kör igång igen, kör så många gånger du orkar.