Träna magen hemma – Bästa tipsen

Träna hemma har skrivit massor av artiklar och information om hur man tränar magen på bästa sätt, hur man får ett sexpack etc, men det tål att upprepas, eftersom  det är ingen annan kroppsdel eller muskelgrupp som man får fler frågor om. Dessutom så ger magträning mycket bra effekter i stabilitet åt hela kroppen.

Hur den egna magen känns och ser ut berör de flesta, och magen är förmodligen den muskelgrupp som ägnas mest energi, svett och uppmärksamhet. Trots det, eller kanske just på grund av det, råder det många missuppfattningar och myter om magträning. I den här artikeln hoppas jag reda ut några av dessa och i stället förse dig med fakta.

Den vanligaste myten

Den absolut vanligaste myten om magträning är att det går att få bort fett kring midja och mage genom att göra massor av magövningar. Det är fullständigt fel, det är helt enkelt omöjligt att punktförbränna fett. Styrkeövningar för magen är inte heller särskilt effektivt i fettförbränningssyfte. Det enda magövningarna gör är att stärka just magmusklerna. Det gör dem fastare, vilket i sig kan få magen att verka lite mindre tack vare att magmusklerna bättre förmår hålla ”paketet” med de inre organen i magen på plats.

Magen kan också få ett mer tränat utseende. Däremot försvinner alltså inte fettet i magregionen genom magövningar. Om det är fettförbränning och ett minskat mått kring midja och mage som är målet med träningen bör magövningarna kombineras med konditionsträning flera gånger i veckan samt en sund kosthållning. Som alternativ till konditionsträning kan du se till att få mycket vardagsmotion: gå eller cykla till och från jobbet, mataffären, när du ska träffa vänner och så vidare, ta alltid trapporna i stället för hissen och se till att vara så fysiskt aktiv som möjligt på fritiden. Det hjälper dig att öka din kaloriförbrukning så att du lättare blir av med eventuellt överflödigt fett.

Vältränad mage = platt mage

En annan vanligt förekommande myt om magar och magträning är att en vältränad mage är lika med en platt mage. Det är inte nödvändigtvis sant, här måste man också ta hänsyn till kön och kroppstyp. Kvinnor är genetiskt programmerade att ha en större mängd kroppsfett än män, och den extra fettmängden ligger främst kring höfter, rumpa och lår men även kring magen.

Genom det genetiska arvet får vi även vår kroppstyp. Man brukar tala om tre huvudsakliga kroppstyper: den ektomorfa, den mesomorfa och den endomorfa. Personer med en ektomorf kroppstyp är smala eller rentav magra eftersom de har ytterst lite kroppsfett och tenderar att se sköra ut. De här personerna har en hög ämnesomsättning och kan ofta äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Ofta har de svårt att bygga upp en mer betydande muskelmassa.

Personer med en mesomorf kroppstyp ser ofta kraftiga ut tack vare en välutvecklad muskelmassa, även om de inte tränar särskilt mycket. De har ofta lätt för att bygga muskler, men har inte lika hög ämnesomsättning som ektomorferna, vilket gör att vissa har relativt lätt att också gå upp i fettvikt.

Personer med endomorf kroppstyp har en lägre ämnesomsättning och ser ofta lite mulliga eller satta ut. De har en högre andel kroppsfett, vilket gör att muskelmassan syns sämre än hos mesomorfa personer.

Uppdelningen i ektomorfa, mesomorfa och endomorfa kroppstyper är givetvis en förenkling. De allra flesta är en kombination av två typer. För att relatera detta till magens utseende kan man säga att ektomorfa personer ofta har en platt mage, vare sig de tränar eller inte. En person med mesomorf kroppstyp kan träna sig till en relativt platt mage, men det kan eventuellt kräva att personen i fråga måste göra sig av med så mycket kroppsfett att det blir ohälsosamt — det varierar mycket från person till person.

En person med endomorf kroppsbyggnad kommer att få svårt att uppnå en platt mage och det är långt ifrån säkert att det, om det skulle lyckas, är förenligt med god hälsa eftersom den här personens kropp behöver en något större mängd kroppsfett för att kunna fungera optimalt och må bra.

För kvinnor på motionsnivå är ett sexpack magrutor året om sällan förenligt med god hälsa. För de flesta kvinnor kräver det nämligen en kroppsfettnivå under 17 procent, vilket vanligen är den gräns då menstruationen försvinner på grund av hormonella störningar som uppstår vid en alltför låg nivå av kroppsfett. Det är dock troligen inte farligt att hålla en sådan form under en kortare toppformsperiod någon gång per år.

Träningsredskap

Det säljs mängder med magträningsredskap varje år. Ofta marknadsförs dessa redskap med de mest otroliga löften. Reklamfilmerna visar kvinnor och män med tvättbrädemagar utan minsta gnutta fett. Enligt reklamen kommer du både att få en fast och stark mage och bränna fett så att du får en helt platt tvättbrädemage om du använder just deras redskap. Allt detta på bara några veckor, dessutom. Det är naturligtvis rena lögnen. När du gör magövningar stärker du dina magmuskler. Det gör magen fastare. Men du kan som sagt inte punktförbränna fett.

Det förekommer också en hel del maskiner som påstås träna magmusklerna åt dig medan du gör andra saker, genom att stimulera musklerna med en svag elektrisk ström. Låter det för bra för att vara sant? Det är det också, det fungerar nämligen inte alls. Du kommer inte att få fram något tvättbrädda på magen och du kommer inte att punktförbränna något fett i det här fallet heller.

En annan sak som tillverkarna och marknadsförarna av magträningsmanicker gärna vill få dig att tro är att du får mycket mer effektiv magträning genom att använda dig av deras redskap. Det är inte heller sant. Du kan få minst lika, eller mer, effektiv magträning utan några redskap alls. Redskapsträning bör därför ses som komplement som ger möjlighet till variation i träningen, men det bör aldrig ersätta magträning utan redskap.

Många av de magträningsredskap som säljs är inte ens bra, utan tar mest plats i hemmet när du inte använder dem. Det finns dock ett par undantag som kan vara en klok investering om du känner att du vill ha några redskap för att kunna variera din mag- och coreträning ytterligare.
Ab trainer/ab trimmer: Det här är ett mycket bra val för dig som ofta får problem med nackont när du gör vanliga magövningar. Här kan du vila huvudet på en kudde på ställningen under hela övningen, samtidigt som du lär in en god teknik.

Hjulet/exercise wheel/ab wheel:  Det här är ett redskap som lämpar sig bäst för dig som redan har en viss styrka i magmusklerna. Visserligen går hjulövningen att anpassa för den som inte är så stark i magmusklerna, men det finns enklare övningar som inte kräver redskap i det fallet. Som variation för dig som redan tränat upp en viss grundstyrka i magen kan det dock vara ett bra val.

Stor träningsboll/pilatesboll: Träningsbollen är ett bra redskap eftersom du kan träna hela kroppen med hjälp av den, inte bara magen. Fördelen med att göra magövningar på och med träningsbollen är att du lägger till ett balansmoment. På det viset kopplas den djupt liggande magmuskeln, transversus abdominis, och andra coremuskler automatiskt in när du utför övningarna.

En crunch eller curl som utförs på en stor träningsboll kräver att betydligt fler muskelfibrer engageras i rörelsen, vilket naturligtvis ger dig en betydligt bättre träningseffekt. Ytterligare en fördel är att magövningarna får ett större rörelseomfång när du utför dem på pilatesbollen, jämfört med vad du kan få om du utför övningarna på en träningsmatta. En stor träningsboll gör det dessutom möjligt att variera träningen mer, inte minst genom att du kan utföra fler, mer avancerade mag- och coreövningar än vad som annars vore möjligt.

träna hemma med pilatesboll magen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.